Co dokáže kyselina hyaluronová?

Kyselina hyaluronová je v našem těle všudypřítomná a zcela nezastupitelná. Ani si neuvědomujeme, jak důležitou roli hraje v pojivové, epitelové i nervové tkáni. Najdeme ji nejvíce v kůži, ve šlachách, svalech a kloubech.
Možná nás ani ve snu nenapadlo, že kyselina hyaluronová je součástí pupeční šňůry, synoviální tekutiny v kloubech nebo že díky ní má oční sklivec gelovou konzistenci. Je samozřejmě součástí organizmů celé živočišné říše. Ve vyšší koncentraci ji najdeme také v hřebínku kohoutů, ve žraločí kůži či velrybí chrupavce a je v menší míře zastoupena i v lymfatické tekutině a séru všech savců. Vyskytuje se také v obalu některých mikroorganizmů.
Kyselina hyaluronová má skvělou schopnost vázat na sebe vodu (až tisícinásobek vlastní hmotnosti) a tím hydratovat a zjemňovat pokožku. Dokáže udržovat tvar tkání a posilovat jejich pnutí. Je účinným antioxidantem chránícím proti volným radikálům. Podporuje novotvorbu kolagenu. V pojivové tkáni, kloubech a chrupavkách zastává funkci lubrikantu, díky ní je náš pohyb plynulý a bezbolestný, protože klouby o sebe nedřou, ale díky vazké synoviální tekutině po sobě hladce kloužou.
Mladý dospělý člověk vážící kolem 70 kg má ve svém těle asi 15 g kyseliny hyaluronové, nicméně s věkem její obsah významným způsobem klesá. To se projevuje vznikem vrásek, vysycháním očí, stárnutím pokožky a její zhoršenou hydratací, vysycháním synoviální tekutiny a následným tuhnutím a bolestmi kloubů.
Nicméně všechny tyto obtíže dokáže přísun kyseliny hyaluronové zastavit nebo alespoň zpomalit. Není proto divu, že je za posledních 20 let jednou z vůbec nejvíce zkoumaných látek.
Co ano a co ne?
To, že je nepřítelem kyseliny hyaluronové věk, už víme. Ničí ji však i nikotin, sluneční záření a rozkládá ji také enzym zvaný hyaluronidáza. Produkci hyaluronidázy dokážou zpomalovat například borůvky, brusinky nebo citrusy.
Na kyselinu hyaluronovou je naopak bohatý vývar z rybích kostí.