Co je kyselina hyaluronová?

Kyselina hyaluronová patří mezi polysacharidy (glykany), což jsou vůbec nejrozšířenější biopolymery v přírodě.
Konkrétně se řadí mezi heteroglykany (heteropolysacharidy). Ty jsou významnou složkou buněčných stěn organizmů a mezibuněčné hmoty mnohobuněčných organizmů a tělních tekutin. V chemii se setkáváme kromě kyseliny hyaluronové často s pojmy hyaluronát nebo hyaluronan, což představuje anion této kyseliny. V organismu se vyskytuje nejčastěji právě v podobě sodné, nebo jiné soli.
Chceme-li zajít ještě dál, je kyselina hyaluronová živočišným nesulfatovaným glykosaminoglykanem (mukopolysacharidem), který se vyskytuje u bakterií i u obratlovců. Je mukopolysacharidem tvořícím dlouhou nevětvenou, tedy lineární molekulu, obsahující až 5000 monosacharidových zbytků N-acetylglukosaminu a glukuronátu (kyselina D-glukoronová) v poměru 1:1. Takto dlouhý lineární řetězec se vyznačuje kromobyčejnou pohyblivostí, což způsobuje, že v roztoku zaujímá hyaluronát objem až tisícinásobný, než je objem bezvodné molekuly. Díky tomu může vytvářet viskózní roztoky, které slouží jako mazací kapaliny pohyblivých součástí skeletu, tedy kloubů.
Polysacharid hyaluronát sodný se dnes získává metodou fermentace bakteriálních kultur, nejčastěji bakterií druhu Streptococcus zooepidermicus nebo Escherichia coli.